The Faia Collective. Foto genomen door de Portugese krant  Publico .

The Faia Collective. Foto genomen door de Portugese krant Publico.

Karin & Tom Sligting 

Ons festival, het Angel festival, of sinds 3 jaar het ESTIVAL (wat overigens “van de zomer” betekent). Deze zomer organiseren we het voor de 9e keer. En dat is echt een mijlpaal. Eerlijk gezegd is elk jaar best een mijlpaal. Niet voor niets stelt men die vraag: Hoe kom je er bij om een echt festival op je boerderij te organiseren? Want inderdaad zo vanzelfsprekend is dat niet. Een workshop, een georganiseerde wandeling, een gastronomische week kom je vaker tegen bij eigenaren van een property in den buitenlanden. Naast de gebruikelijke en noodzakelijke b&b of ecotoerisme. Maar een heel festival met soms meer dan 25 artiesten, theatermakers, kunstenaars en workshopgevers, een week lang? Hoe krijg je het voor elkaar?

Dat komt zo. Mijn broer Tom en ik zitten op het terras, de 2e zomer in ons nieuwe bestaan in Portugal. Heerlijk warme dag, glaasje Rosé. Nog een glaasje Rosé. We mijmeren wat, over van alles. En plotseling is daar dat onderwerp: openlucht festival. Nederland telt er velen, elk jaar weer meer. We praten over een geliefd festival: en vragen ons af: stel dat je Oerol hier zou programmeren, dan gaan alle voorstellingen altijd door, kun je elke avond in de warme nacht dansen, dan wordt zo´n theaterfestival ook een heerlijk zomerfeest. Nu is Oerol groot, en die ambitie hebben we niet. Maar ooit is dat ook klein begonnen, vanuit een kroeg, met vrienden, en vrienden van vrienden. En binnen no time bedenken Tom en ik een programma, met vrienden uit onze eigen theaternetwerken, en zijn er niet alleen van overtuigd dat we dat kunnen organiseren, we doen het ook. Want wie wil niet een weekje op een prachtig landgoed verblijven, midden in de natuur, goed eten, leuke mensen, en de mooiste theaterlocaties die je maar kunt bedenken?

Zomer 2010 was de 1e keer. Komende zomer de 9e editie.

Geschreven door: Karin

The FAIA Collective

Onze missie

De ‘rural challenges’ zijn het thema van ons collectief. Met het opzetten van een coöperatie beogen wij, als jonge ondernemers, op duurzame wijze een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het landgoed Domínio Vale do Mondego en de gehele Mondego-vallei. We hebben daarmee een vergaande ambitie voor ogen, namelijk: een volledige transitie naar duurzame energie, een actieve bestrijding van biodiversiteitsverlies, een actieve bewustwording van de huidige en toekomstige mondiale problematiek, de kennis daarover delen met de lokale gemeenschap en het stimuleren van community supported action, het opbouwen van een kenniscentrum op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit, duurzame landbouw, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap en de implementatie van die kennis in rurale gebieden. Deze doelstellingen worden verenigd in een bedrijf dat winst en groei inzet voor het vergroten van zijn impact. Wat voor ons telt, is dat wij ons leven op een duurzame manier vormgeven; voor de natuur, de mens én voor ons zelf. Een leven waarbij we dagelijks kunnen genieten van wat het land ons geeft en tegelijkertijd er voor zorgen dat we dat morgen óók nog kunnen.

Onze droom

In 2016 zijn wij, Deirdre, Jasper, Jesse en Siegert, samen gaan wonen en werken om op het landgoed Domínio Vale do Mondego in Portugal onze dromen te verwezenlijken. Dat doen we geheel op onze eigen manier. Een manier waarbij we ondernemen met respect voor de natuur, voor onze omgeving en voor de mensen die we verwelkomen. Kortom; een manier waarop we trots zijn. Hoe en waarom we dat doen, dat lees je hieronder en dat vertellen je we daarnaast graag persoonlijk. Als je langskomt en, bijvoorbeeld, plaatsneemt aan een rijkelijk gedekte tafel of in de koele schaduw onder een olijfboom!

 Karin & Tom Sligting.

Karin & Tom Sligting.