Programma

Met Karin Sligting (een ware duizendpoot met jaren ervaring in de kunst en festival wereld) en Tom Sligting (stand-up-comedian) als organisatoren van het Estival hebben we elk jaar weer een uniek en diverse scala aan artiesten en voorstellingen. 

 
Anarita de Albuquerque .jpg

AnaRita de Albuquerque (workshop)

Mijn naam is Ana Rita de Albuquerque AKA VOLUMEAtelier, ik ben een textielkunstenaar, ontwerper, maker, ik ben eigenlijk meerdere dingen, allemaal verbonden door een wollen lont en een zijden draad. Ik ben vooral wat ik doe: elke keer dat we maken, worden we zelf gemaakt. VOLUMEAtelier is mijn creatieve identiteit, het is een textielkunstatelier dat alle creatieve gebieden bestrijkt die mij stimuleren om vorm te geven aan mijn werk. Ik ben multidisciplinair van aard en mijn textieluniversum is een expressiemiddel waarmee ik technieken, materialen, vormen, texturen en oppervlakken kan ontwikkelen die echt onmogelijk textiel zijn. Ik werk met vilten, spinnen, weven, naaien, stempelen, verven, alternatieve fotografie, fysieke computerverwerking en digitale productie. 

Tom Lash.jpg

Tom Lash

Twee theaterseizoenen geleden debuteerde Tom Lash met zijn eerste avondvullende voorstelling Uit vrije wil. Een voorstelling waarmee hij bewees dat het engagement nog zeker niet uit het cabaret verdwenen is (hoe hard sommige theater-corryfeeën dat ook mogen roepen). Een voorstelling die soms leidde tot grote complimenten over de durf om er zo hard in te gaan en soms leidde tot woedende mails van mensen die liever een wat conventioneler avondje lekker lachen hadden gezien. Ook op de radio was Tom de afgelopen paar jaar te horen met zijn scherpe observaties en meningen, zowel op NPO Radio 1 als NPO Radio 2. Nu komt hij met zijn tweede voorstelling. Getiteld 'Onder voorbehoud'. Over meningen, hoe mensen die vormen en wat je er mee moet.

*Kindvriendelijk: ook zeer geschikt voor de jeugd!

Spreekuur.jpg

SPREEKUUR

Afdeling Poëziechiatrie
Behandelaar: De heer R.M. van Gammeren, klankpsychiater
Onderwerp: EPK
Naam patiënt: Frank van Westbroek Geboortedatum: 18-04-1986
Geachte dames en heren,
Al enige tijd is bij mij, klankpsychiater Ramón van Gammeren, onder behandeling de heer F.J. van Westbroek. De patiënt heeft zich bij mij gemeld met een chronisch tekort aan zelfreflectie, angst voor veranderingen in het leven en een onhoudbare drang zich tegen ‘het normale’ te verzetten. In het kader van zijn herstel experimenteren wij met een openbaar Spreekuur. De patiënt wordt onder begeleiding van de door mij gespeelde muziek uitgedaagd zijn.

Eelco Schaap.jpg

Landgoedwandeling Eelco Schaap

Eelco Schaap is biodynamisch boer, natuurkenner en filosoof. Eelco maakt zich druk om de aarde. 40 jaar lang heeft hij gewerkt om mensen /boeren voor te lichten hoe de wereld te verbeteren. De afgelopen 10 jaar werkte hij om zijn eigen wereld te verbeteren en creëerde een plek met een bloeiende biologisch-dynamische boerderij en een centrum voor kunst, cultuur, filosofie, natuurwetenschap en educatie. Nu geeft hij, volgens het driegeleding model van de associatieve economie, jonge mensen de kans om het werk voort te zetten, en in de 21e eeuw verder tot wasdom te brengen. Maar hij blijft het voorbeeld willen geven. Aan gasten van de Domínio, aan stagiairs van de landbouw-opleiding, aan boeren in de vallei, aan de deelnemers van het Estival. Laat Eelco je meevoeren op zijn aardereis tijdens zijn Landgoed wandeling. 

Marjorie Sloof.jpg

Landschapskunst: Marjorie Slooff

Marjorie Slooff: Buitenkant en binnenkant. Van mensen, dieren, een steen. Hoe dringen impressies door van buiten naar binnen en hoe is aan de buitenkant vastgelegd wat er binnenin gebeurt. De binnenkant, de ultieme drijfveren die leiden tot aktie, gedrag. Dat is waar ik graag naar kijk, vooral naar de manieren waarop die actie, dat gedrag worden vormgegeven. De oeroude instincten (vluchten, voortplanten, overleven) die de wezens op aarde zo sterk aansturen, en intuitie bepalen een groot deel van de manier waarop gehandeld wordt. Mijn werk, meestal ruimtelijk en houtsnedes, laat vaak mengvormen zien van dierlijke en menselijke vormen maar ook planten en bomen krijgen een ziel in mijn laatste houtsnedes. De beelden ontstaan zoals ik kijk, ik snijdt, hak of pel de buitenlaag weg tot een zo intens mogelijke vorm is bereikt. De sterke uitdrukking ervan mag heel direct doordringen in de binnenwereld van de kijker en onbewuste reacties oproepen. Experimenteren met materiaal is belangrijk, en leidt vaak tot ongebruikelijke en ontoegankelijke materiaal keuzes. Daardoor is het resultaat vaak vergankelijk en tijdelijk. Soms leg ik die vergankelijkheid vast, door de beelden om te zetten in brons, of in te gieten in bijvoorbeeld polyester. Vorig jaar is de basis gelegd om bovenstaand beeld deze zomer af te maken.

   (c) 2014/2015 TinType Studio/Sander Wit

(c) 2014/2015 TinType Studio/Sander Wit

SPOORWEGSTAKING 1903 - SIMON MULDER EN BAS MAR

Voordrachtskunstenaar en dichter Simon Mulder van Stichting Feest der Poëzie brengt in samenwerking met chansonnier en kleinkunstdocent Bas Marée een programma met workshops en de voorstelling 'Spoorwegstaking 1903' rondom dichter en politiek idealist Herman Gorter. Zijn epos 'Pan' is de communistische opvolger van zijn bekendere 'Mei', maar wordt weinig gelezen. Met muziek, zang en voordracht wordt het epos voor het eerst sinds zijn verschijnen op het toneel gebracht en wordt het mystieke verhaal over Pan, het Gouden Meisje en de bevrijdingsstrijd van de arbeiders vermengd met de persoonlijke strijd van Herman Gorter, Henriëtte Roland Holst en Frederik van Eeden, die eerst samen voor een betere wereld streden, maar uiteindelijk uit elkaar werden gedreven door hun verschillende idealen. Bas Marée geeft een workshop koorzang met uitvoering tijdens de voorstelling en Simon Mulder workshops close reading van gedichten van Gorter en de grote Portugese dichter Fernando Pessoa.

Silvest Zwaneveld.jpg

Silvester Zwanenveld - tERUG IN pORTUGAL MET “Een kleine geschiedenis van bijna alles.”

In de nieuwe cabaretvoorstelling van Silvester Zwaneveld word je lachend slimmer. Aan de hand van het populair wetenschappelijk boek ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’, van bestseller auteur Bill Bryson, neemt Silvester je mee langs de wonderen van de wereld waarin we leven. En: het wonder dat je zelf ook bent.
Van sterrenstelsels tot atomen, van Kelvin tot Einstein, alles komt voorbij in deze bijna allesomvattende theatershow. Laat je betoveren door het alledaagse en voel hoe wonderlijk het gewone kan zijn. Een avond vol humoristische wetenschap. Een voorstelling die zijn vorm vindt ergens tussen DWDD-University en een heerlijke avond cabaret.

* Kindvriendelijk: Silvester zal een workshop illustreren voor de jeugd geven.

Halte 6 Ymke Fros.jpg

HALTE 6 - creatief productiehuis voor dans & theater

Opgericht in 2014 en gevestigd in Amsterdam, richten deze jonge makers zich op locatie en educatie theater met een sociaal-maatschappelijke grondslag. Met grote interesse voor interdisciplinaire samenwerkingen binnen de kunstensector, creëert HALTE 6 mogelijkheden voor jonge makers in Amsterdam. Soms op een eiland, soms naast de deur. Deze halte blijft bewegen…

TEAM
Ymke Fros en Suzanne Zeegers zijn 2 jonge theatermakers die beiden in 2010 zijn afgestudeerd aan de Fontys Dansacademie te Tilburg. Samen zijn zij het gezicht van, en de drijvende kracht achter HALTE 6. Als uitvoerende dansers zijn zij de afgelopen jaren veelvuldig te zien geweest op diverse Nederlandse podia. Nu bundelen ze hun creatieve krachten in productiehuis HALTE 6.

*Kindvriendelijk: ook zeer geschikt voor de jeugd!

Nanda Roep.jpg

Nanda Roep (workshop) 

Nanda Roep (1971) is sinds 1996 schrijfster en sinds 2010 uitgeefster van enkele multimediale projecten, zoals haar bekende kinderboekenserie Plaza Patatta (8-12). Als schrijfster heeft ze ruim 60 kinderboeken gepubliceerd en 5 romans voor volwassenen. Daarnaast zijn er muziekcd's rond haar boeken te vinden en publiceerde ze in 2010-2011 twee seizoenen van 'Mijn eigen boek' voor KRO Kindertijd. PS: Heb je een boek van Nanda Roep in huis? Stop het in je koffer, zodat de schrijfster haar handtekening erin kan zetten!

*Kindvriendelijk: Nanda zal ook een workshop geven aan de jeugd.

Dust Rainbow Dance Project.jpg

DUST - RAINBOW PROJECT

The Rainbow Dance Project is een kleurrijke groep met ervaren en professioneel getrainde dansers die afkomstig zijn uit verschillende delen in Europa. Elk jaar komen ze voor tien dagen samen om een ad hoc productie te realiseren samen met choreograaf Tamara McLorg en muzikant Christopher Benstead. Dit jaar zullen ze samen komen op ons landgoed in Serra da Estrella bij Quinta das Corujas. De dans productie DUST, geïnspireerd door de mensen van het dorpje Faia en de prachtige omliggende natuur, zullen ze laten zien op ons Estival. 

Meer informatie over Tamara McLorg en Christopher Benstead is te vinden op onze Facebook pagina

Riverhike.jpg

Riverhike

Geen Estival zonder de befaamde en spannende Riverhike, een tocht van 6 km dwars door de rivier de Mondego, met helder fris water direct uit het hooggebergte Serra da Estrela, van Romaanse brug in Vila Soeira naar Romaanse brug in Faia: een behoorlijke uitdaging voor iedereen die gezond en ouder dan 14 is. Klauteren, glijden over rotsen, dan weer zwemmen in donkere poelen, het heerlijke koude water in. Met de immer aanwezige Dames van de Eindsprint: Doriene en Emely die elke deelnemer enthousiast toejuichen om de laatste meters af te leggen.En wat voelt het dan goed om dwars door het Middeleeuwse dorpje Faia te lopen, een biertje in de taberna te halen, en 's avonds stoere verhalen vertellen over de 'ontberingen' aan de bar.

*Kindvriendelijk: elk jaar is er ook een verkorte versie speciaal beschikbaar voor de jeugd die de lange tocht nog niet aan kan.

DJ Unikish.jpg

DJ UNIKISH

DJ Unikish (Guido van Doorn), 23 jaar is al vanaf zijn 14e allround dj op de meest uiteenlopende feesten en evenementen. Van trouwerij tot après ski feest, van huisfeest tot bedrijfsevenement, 50 of 2000 personen, binnen- of buitenland, niets is hem te gek! Met genres van jaren 80 tot nu, weet hij elke avond tot een grandioos succes te leiden.

Workshop Het VlinderEffect op Vervallen Wolfabriek.jpg

Het VlinderEffect op Vervallen Wolfabriek (Workshop)

In de film "The Butterfly Effect" geschreven door Eric Bress en J. Mackye Gruber, zien we dat de kleinste veranderingen een enorme impact kunnen hebben op toekomstige gebeurtenissen. Met dit in gedachte richten we ons tijdens de workhop op de verlaten wolfabrieken in de Mondego vallei, waar het ESTIVAL plaatsvindt. Deze werden ooit aangedreven door waterkracht. Tegenwoordig is de plek verlaten en totaal in verval.

Pierre Oskam nodigt je uit om hem te ontmoeten in deze ruïne voor een wandelervaring. Laten we artistieke ingrepen doen met wat er op de locatie te vinden is. Kunnen we het water opnieuw naar de fabriek laten stromen? Kunnen we verborgen paden ontdekken? Kunnen we een boom laten groeien? Een schommel hangen? Wat zullen de buren denken? Wil je dat ze meedoen? Of moeten alleen bijen hierheen vliegen?
Nadenken over de geschiedenis, de verre toekomst, de berg en de rivier: wat kunnen onze ideeën en acties betekenen?

*Kindvriendelijk: ook zeer geschikt voor de jeugd!

Dorpsfeest in Faia van Estival Portugal.jpg

FAIA EM FESTA

Een uitbundig dorpsfeest samen met de lokale bewoners van de 5 dorpen van de Alto Vale do Mondego: Faia, Pêro Soares, Vila Soeiro, Mizerela en Aldeia Viçosa. Op het dorpsplein samen genieten van een Sardinheira, een concert ons geliefde koor Grupo Cantares de Faia op de trappen van het kerkje, en Portugese folk muziek om samen op te dansen. Een unieke gebeurtenis om even heel dicht bij het authentieke, rurale dorpsleven te komen.

Serra da Estrela.jpg

SerraHike

Het landgoed maakt deel uit van een eeuwenoud cultuurlandschap, dat alle kenmerken van intense menselijke betrokkenheid zichtbaar toont. Onder in het dal meandert de Mondego rivier – de belangrijkste rivier van Portugal met haar 227 kilometer lengte en een stroomgebied van 654 vierkante kilometer, die haar bron heeft in het centrale massief van de Serra da Estrela tot wel bijna 2000 meter hoogte. De rivier wordt geflankeerd door een lint van weelderige bebossing bestaande uit elzen, populieren en essen met een uitbundige ondergroei van varens en hoogopgaande kruiden en een grote rijkdom aan zangvogels en uilen en vlinders en libellen. Op de aangrenzende landbouwgronden grazen kudden melkschapen onder olijfbomen. De aansluitende berghellingen zijn bebost met zomer-, Pyrenese-, steen- en kurkeiken, pijnbomen en olijfbomen, kersen, appels, pruimen, vijgen, walnoten afgewisseld met wijngaarden. De prehistorische en voorchristelijke sporen van de mens zijn overduidelijk aanwezig. Er zijn offerplaatsen, vuistbijlen en vooral ook de terrasmuren, die duiden op een vroege landbouwkundige ontwikkeling vanwege het gunstige microklimaat (mesomediterraan) in het dal. De terrasmuren hebben tientallen uitgehakte watergangen uit de periode dat de mensen naar het water toe moesten graven en hakken, omdat pompen ontbraken. Het dal is precies noord-zuid gericht: een bijzonderheid voor het Iberisch schiereiland. De Romeinse aanwezigheid blijkt uit de romeinse weg die vanaf Guarda door het dal loopt en de 2 romeinse bruggen ten noorden en ten zuiden van ons domein. Het Serra da Estrela gebergte is een 100.000 hectare groot Parque Natural dat bestaat uit een groot massief dat geologisch is ingedeeld in 10 verschillende granietsoorten.

BasvdKjpeg.jpeg

ACTION PAINTING - BAS VAN DER KURK

Bas van der Kurk maakt interdisciplinaire kunst. Vaak werkt hij met tekst, beweging en beeld. Hij speelt graag met het idee dat een performance alleen in het moment beleefd kan worden. Dat betekent dat de ervaring van een publiek en deelnemers elke keer anders zijn. Daarnaast probeert hij de essentie van een performance vast te leggen in iets blijvends; op doek, op papier of canvas bijvoorbeeld. 
Tijdens Estival maakt Bas een locatie performance waarin de disciplines en talenten van verschillende kunstenaars en deelnemers samenkomen. Hij bouwt hierbij verder op materiaal wat hij al heeft. Het is de bedoeling dat de onderdelen van de voorstelling op zichzelf kunnen staan en elkaar versterken.
Het stuk wordt op locatie gemaakt. De workshops bieden ruimte om te experimenteren, elkaars talenten te ontdekken, eigen grenzen op te zoeken en materiaal te creëeren.
Bas is op zijn 7e begonnen met dansen. Na het koninklijk conservatorium, de havo voor muziek en dans en Rambert school of ballet and contemporary dance heeft hij een master in filosofie gevolgd. Al in het laatste jaar van de dansacademie begon hij met het samenbrengen van spoken word en beweging. Dit doet hij nog steeds. Bas schrijft, beweegt, spreekt, maakt theater en action paintings. Zijn motto is create and share. 

 

Tom Sligting en Harry Glotzbach zingen in zomerbar Estival Faia Portugal.jpg

Tom & Harry’s Comedy Quiz
'Pub quiz' met interactieve comedy en muziek

Stap in het comedy universum van Harry Glotzbach en laat je verrassen door zijn  bizar grappige kijk op de wereld om hem heen.  Harry gaat met elke realiteit aan de haal, improviseert er flink op los, maar blijft altijd  geloofwaardig. Een bizar bezoek aan de Action, seksuele frustraties, het leven met rood haar, tandpastadopjes, de ondergang van de Panda, Steve Jobs, de hilarische pijn van het ouder worden, baantjes waar je je kapot voor schaamt, het komt allemaal aan bod met een flinke saus vileine humor eroverheen en ook met zijn gitaar en zangstem weet hij elk publiek te bespelen.
Tom Sligting is een artiest die als geen ander het publiek in zijn act weet te betrekken en blijft elke seconde boeien. Sligting is zeer actueel, energiek en onvermoeibaar. Het lukt hem keer op keer om het laatste nieuws in een comedy-vorm te gieten. Hij heeft een eigen stijl, is niet echt grof, maar zoekt wel grenzen op.Hij heeft een aparte kijk op de wereld, hij neemt je mee op zijn ontdekkingstocht. Zo heb je de wereld nog nooit gezien.