Het Woord

Wat moet de mens zonder woorden? Het bepaalt ons denken: zonder woorden geen gedachte. Het verschaft ons kennis en inzicht. Buitengewoon handig bij communiceren, ook al blijft de ambiguïteit van taal voor verwarring zorgen. Woorden laten ons lachen, als ze worden uitgesproken door de comedian; gedichten beroeren ons; een roman verplaatst ons uren in een fictieve wereld; de woorden gezongen door die jonge singersongwriter geeft een brok in de keel; en ten slotte is het de filosoof wiens woorden na eeuwen nog nagalmen in wat we beschaving noemen. (en dan laat ik Twitter, politieke pamfletten en heilige boeken nog buiten beschouwing).

In ons allen schuilt een (aankomend) dichter. Dat is althans de overtuiging van onze Dichter des Domeins, Simon Mulder. Deze classicus uit Amsterdam, begnadigd voordrachtskunstenaar en pleitbezorger van rijmvaste dichtsels, schitterde al twee maal op ons kleinschalige poëziefestival Palavras, en sindsdien draagt hij, met gespaste trots, de titel Dichter des Domeins. Hij opende op lyrische wijze het ANGEL FESTIVAL en ESTIVAL, droeg Pessoa voor ten overstaan van onze dorpsgenoten in Faia, en ontwikkelde vernieuwende dichterlijke performances en workshops.

Dichten en schrijven zijn een vast onderdeel van het zomerfestival. In allerlei vormen en varieteiten. PALAVRAS nodigde de jonge succesvolle dichter Kira Wuck en Spoken Word performer Sjaan Flikweert uit. Er kwam een Poetry Slam in het amfitheater, een ware battle gewonnen door Michel de Ruiter, de prijs: het gedicht vereeuwigd op de keukenmuur. En er zijn inmiddels twee kleine boekbundels verschenen met bijdragen van deelnemers van alle leeftijfden aan de workshops van schrijfster Bettina Drion.

Shakespeare is al jaren een vaste gast op het festival, vertegenwoordigd door één van de grootste kenners: William Sutton. En de grootste schrijver aller tijden zelf zou gecharmeerd zijn door de populaire Karaoke-vorm voor zijn universele theaterstukken. Portugese acteur Andre Gago maakte diepe indruk met zijn ´Hamlet em Pessoa` begeleid door de virtuoze bassist Carlo Barretto.
Rapper Akwasi voegde een nieuwe dichtvorm toe: “de 16 van.... “ Een performance door jonge, talentvolle singersonsgwriters en performers, gevolgd door twee introspectieve dagen van schrijven door vrijwel alle festival-aanwezigen. Want iedereen - artiest, vrijwilliger en deelnemer - voelde de drang de beste 16 zinnen van zijn of haar leven te schrijven. De impact daarvan verwoordde Akwasi in een column in het NRC.

Dus deze zomer ook weer: je wordt verrast door eigenzinnige dichters, tegendraadse cabaretiers, en er komt weer een schrijfworkshop! Houd het ESTIVAL programma in de gaten.
Het Woord regeert!

Denise van Breemen