Kruisbestuiving

Een toepasselijke agrarische benaming voor een fenomeen op onze festivalboerderij: de ene kunstdicipline bestuift de andere. Of met andere woorden, er ontstaan vruchtbare samenwerkingen tussen de kunstenaars en artiesten, of tussen kunstenaars en gasten en/of vrijwilligers. Dat komt er van als je creatieve mensen een week bij elkaar zet in the middle of nowhere met de natuur als eeuwige inspiratiebron.

Zo kan het dat de dichter en voordrachtskunstenaar Simon Mulder - al een aantal jaren dichter des domeins - een unieke theatrale act uitvoerde, waarbij het publiek zijn adem inhield, en letterlijk ook schrok, niet wetende of de val in het waterbassin nu in het script stond of niet. En bleek bekende theaterregisseur Bruun Kuijt, tot zijn eigen verrassing, een buitengewoon humorvolle film op locatie te kunnen draaien, uiteraard geholpen door het grote talent van zijn workshopdeelnemers.

Het festival geeft ruimte, letterlijk natuurlijk door het enorme grote terrein. Maar ook figuurlijk, want de sterrenhemel - zo intens aanwezig ‘s nachts dat het gebergte er naar is vernoemd: de Serra da Estrela oftewel het Gebergte van de Ster - is oneindig. Al je fantasie komt tot leven als je ‘s nachts op het dakterras ligt en naar de zalvende stem van boer en filosoof Eelco Schaap luistert die je de ondoorgrondelijke wegen van de astronomie leidt.

Op zo’n plek kan het gebeuren dat kokkin Fernanda ook fadista blijkt. Dat de Meisjes met de Wijsjes plotseling vanuit het publiek opstaan om het refrein te zingen van een prachtig door BLØF vertaalde fado gezongen door Daisy Correia. En dat productieleider Jeroen Pater toch tussendoor een comedy-workshop geeft, waar collega Guido Weijers zelfs nog wat van opsteekt!
Alles kan op het ESTIVAL? Laat je verrassen! Verras jezelf en ons!  

Denise van Breemen