Artiesten op Estival 2019

Een Festival als vakantie, een vakantie als Festival
Riverhike

Door de rivier Do Mondego

Geen Estival zonder de befaamde en spannende Riverhike, een tocht van 6 km dwars door de rivier de Mondego, met helder fris water direct uit het hooggebergte Serra da Estrela, van Romaanse brug in Vila Soeira naar Romaanse brug in Faia: een behoorlijke uitdaging voor iedereen die gezond en ouder dan 14 is. Klauteren, glijden over rotsen, dan weer zwemmen in donkere poelen, het heerlijke koude water in. Met de immer aanwezige Dames van de Eindsprint: Doriene en Emely die elke deelnemer enthousiast toejuichen om de laatste meters af te leggen.En wat voelt het dan goed om dwars door het Middeleeuwse dorpje Faia te lopen, een biertje in de taberna te halen, en ‘ s avonds stoere verhalen vertellen over de ‘ ontberingen’ aan de bar.

 

Welke artiesten komen naar het Estival 2019?

Omdat het de tiende keer is hebben we een aantal bijzondere artiesten weer terug gevraagd. Zij hebben afgelopen jaren een onvertelijke voorstelling gegeven ergens in de olijfgaard, zij passen ook perfect bij het Estival gevoel wat wij deze week neerzetten.

Monsterverbond

Workshop Reuze Lampionnen

Workshop Reuze Lampionnen & Beschilderde Vaandels

Tijdens een meerdaagse workshop worden onder begeleiding van Casper Oorthuys, Bartel Meyburg en Baltazar Prinsen grote lampionnen gebouwd. We gebruiken hiervoor rotan, pitriet, katoen, ijzerdraad en touw. De reusachtige lampionnen worden met behulp van lange bamboestokken rondgedragen en ze worden uitgelicht met lantaarns die aan de binnenkant worden bevestigd.

Lees meer:
Onder begeleiding van Monique en Mirjam Coelho worden vaandels beschilderd en versierd. Ze worden aan lange stokken gehangen.
Aan het eind van de festivalweek zal speciaal ter gelegenheid van de 10e editie van het Estival een feestelijke Parade worden georganiseerd vanaf het dorpsplein van Faia.

Casper Oorthuys (spel, vormgeving, concept)
Tijdens zijn studie theaterwetenschappen heeft hij stage gelopen bij de object-theatergroep Dogtroep en bij poppenspeler Feike Boschma. Dit vroeg om meer en zo heeft hij met drie vrienden het Monsterverbond opgericht. In eerst instantie heel breed in opzet, alle kunst disciplines, maar al gauw werd de richting van locatie en object theater steeds bepalender. Als artistiek leider heeft hij tot 2012 een veelheid van grote en kleine producties geleid. Vanuit de werkplaats in Amsterdam Noord realiseerde hij een groot aantal
voorstellingen in binnen- en buitenland, geeft hij workshops en bouwt hij poppen en decors al dan niet in opdracht. Met zijn recent opgerichte theatergroep Houtje Touwtje ontwikkelde hij een reeks poppenvoorstellingen voor kinderen waarmee hij langs theaters en bibliotheken trekt. Sindsdien realiseerde hij een groot aantal voorstellingen in binnen- en buitenland.
Hij heeft een voorliefde voor poppen en grote objecten.
Bartel Meyburg heeft zich na zijn opleiding schilderen op de Gerrit Rietveld Academie naast een carrière als beeldend kunstenaar
ontwikkeld als art director van film- en televisieproducties. Sinds 2000 heeft hij zich als theatervormgever toegelegd op muziek-, theater- en dansvoorstellingen. Regelmatig maakt hij deel uit van het collectief Het Monsterverbond waar hij de vormgeving deed voor grootschalige locatievoorstellingen zoals Dante´s Divina Commedia en Faust. Als vaste ontwerper bij het Hofpleintheater ontwierp Bartel Meyburg een groot aantal decors voor musicals en opera´s.

Neely Schaap

Mixed Media kunstenaars

Schilderworkshop’ De Grootse natuur ‘ in het landschap van de Dominio.
Door een gegeven uit de natuur extreem te vergroten ontstaat er een andere werkelijkheid. Ineens
zie je details en structuren die je normaal niet met het blote oog ervaart van bijvoorbeeld een tak,
een bloem of de haren van een dier. De zachtheid, grilligheid, schaduwen en kleine nuances krijgen op groot formaat een andere werking. Je maakt een ontdekkingsreis in de details en zet deze om in een lijnvoering met tekenmaterialen en arceringen tot een groots werk op papier.
Daarna kun je het nog in kleuren met acrylverf in dunne of dikke lagen, die zowel van dichtbij als van veraf een bijzondere visuele ervaring zal zijn.

Lees verder
Volgens Neely Schaap biedt het verlangen naar persoonlijke ruimte en onafhankelijkheid kansen om het hoofd te bieden aan de eisen van het leven en onvoorspelbare uitdagingen door creatieve passie en energie te gebruiken. De ideeën voor haar kunst komen voort uit onpeilbare diepten en worden steeds zichtbaarder en herkenbaarder naarmate het creatieve proces zich ontwikkelt.
Wetende dat niets doel mist, dat alles een reden heeft. De zoektocht naar “More in Everything” houdt haar gaande en de verklaring “Er is meer tussen hemel en aarde “i s een belangrijk thema in haar werk.
Neely studeerde in 1982 af aan de Amsterdam Kunst Academie en heeft30 jaar leservaring op de IVKO-school in Amsterdam. Zij exposeert nationaal en internationaal; participeert in community art-projecten en geeft Workshops voor bedrijven. Haar werk is vertegenwoordigd in particuliere en bedrijfskunstcollecties
Momenteel ontwikkelt ze een theatrale productie “Verloren maar niet een verlies” met acteurs, muzici en dansers: het verlaten van de comfortzone verlaten en gevestigde patronen, creativiteit herontdekken.
Bob Mclaren

Walking Theatre Tour

Geboren in Nieuw-Zeeland , maar al weer jaren woonachtig in Amsterdam. Bob heeft met zijn laconieke en verrassende komedie alle uithoeken van de wereld vermaakt. Een combinatie van Kiwi mentaliteit en de roemruchte waanzin van Amsterdam geeft Bob een verfrissende, ongewone kijk op het leven. Een verteller-extraordinaire met een lichaamstaal die het best kan worden omschreven als mild losgeslagen.

Bob heeft honderden afleveringen van televisie geregisseerd, van documentaires tot komedies, avontuur, animatie, documentaires en studioprogramma’s.

Op het Estival, waar Bob inmiddels voor de 3e keer komt, zal hij een Walking Tour op locatie ontwikkelen. En theater-wandeltocht met onverwachte verrassingen.

Jurienne Herlaar

sopraansax

Jurienne is al meerdere keren op het festival aanwezig geweest. Beter bekend als Jurienne Sax speelt hij samen met de aanwezige musici op zijn sopraan saxofoon tijdens de Jamsessie in de Zomerbar. Maar ook spontaan tijdens de lunch bijvoorbeeld met musicus Richard Surie. Zijn stijl gaat van Indië, naar Jazz, Pop en Soulful House. Jurienne zal ook een workshop geven.

Bas Marée

Zanger, musicus, cabaretier

Al 2 keer eerder stond Bas op het podium in de olijfgaard tijdens het Estival, en genoot het publiek van onvolprezen Shaffy vertolking, en zijn prachtige muzikale vertellingen. Bas Marée begint zijn carrière al op jonge leeftijd. Piano, gitaar, zingen en schrijven; alles probeert hij uit. Samen met Michiel Lieuwma vormt hij op de middelbare school een cabaretduo. Het tweetal haalt een tweede plaats tijdens de ‘Kunstbende’ in 1995 en wint de publieksprijs op het cabaretfestival in Veldhoven in 1996.

 

Richard Surie

Musicus

Richard Surie is musicus pur sang. Hij bespeelt de gitaar, drums, zingt en is ook nog eens Singer & Songwriter. Hij is al jaren Directeur van de  Muziekschool Den Haag en Muziekschool Zoetermeer. En doceert daar ook zelf in de verschillende vakken.

Harry Glotzbach

comedy & singersongwriter

Harry Glotzbach heeft tijdens zijn vele surftrips altijd zijn gitaar bij zich en speelt overal zijn funny gitaarliedjes in met zijn grappen. Net als hij dit deed in zijn vorige drie succesvolle avondvullende theatershows: Pura Vida, El Nino en Aandachtsgeil. Harry is finalist van het Leids cabaret festival, winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival Comedy Concours en vaste comedian in het gerenommeerde Comedy Café in Amsterdam. Ook speelt hij al jarenlang op vele festivals.

Tom Sligting

Comedian, zanger en saxofonist

Tien jaar geleden is Tom met zijn zus het Estival begonnen en vijfentwintig jaar geleden is Tom begonnen als comedian en is hiermee een van de eerste comedians van Nederland en heeft inmiddels meer dan 4000 shows gegeven. Zijn tweede artistieke liefde is de saxofoon. Hij heeft een tribute to Ramsey Lewis, met deze show heeft hij op Oerol en het ITGWO festival gespeeld.

Bij voldoende animo is Tom ook de trekker van de Karaoke avond, de guilty pleasure van het Estival.

Guido van Doorn

Dj

“Magisch! Dat moment wanneer het feest écht herinneringen creëert. Wanneer mensen los gaan als nooit tevoren en wanneer het feest nooit meer mag eindigen…   Vanaf mijn 14e is dit mijn hobby, waar ik bijna elk weekend van mag genieten. Van bruiloften tot clubs, van jubilea tot studentenfeesten, met veel trots kan ik zeggen dat ik veel feesten en evenementen tot een onvergetelijk succes heb mogen leiden.” Hij gaat een paar keer draaien tot 03:00 uur bij het dans strand.

Bühnenbiest

Dans Do Not Tempt Me

Het leven is een podium dus laat je eigen Bühnenbiest uit zijn kooi.“

hnenbiest is een jonge stichting die een eigen taal ontwikkelt bestaande uit dans, muziek en tekst. Het uitgangspunt is hierbij altijd dans. Voor choreografe Kathrin Gramelsberger is dans een lichaam, een lichaam dat een verhaal vertelt, een verhaal zonder woorden. Ze creëert dans die onder je huid kruipt,  doet bewegen en emoties los maakt bij zowel performer en zijn publiek.Gramelsberger gaat de uitdaging aan om haar dansprojecten naar ongewone plekken te brengen. Bühnenbiest brengt professionele dans naar de mens.

Bert Wagenaar van Kreveld

Poëtisch theater 'Geen tijd om dood te gaan'...

‘Geen tijd om dood te gaan’…: Het leven kan vaak zo mooi zijn, maar onder welke voorwaarden?
In ‘Geen tijd om dood te gaan’ maakt Bert Wagenaar van Kreveld het publiek medeplichtig aan zijn bestaansrecht op het podium. ‘Scherp en liefdevol’ slingert hij liedjes, poëzie en filosofische bespiegelingen de zaal in. Misschien krijgt u het gevoel dat u even moet gaan verzitten. Om het leven van een andere kant te bekijken.
 Als u ooit een boodschap bij hem heeft achtergelaten kunt u deze nu misschien weer komen ophalen.

Lees verder

Componist en pianist van Bert is Peter Kann:

Er zijn twee zaken die mij het meest fascineren: muziek en taal. Als musicus heeft de fascinatie voor taal mij geleid naar het theater. Als native speaker Engels, geboren in canada, heeft de liefde voor cultuur en mijn tweetalige achtergrond mij gebracht tot het vertalen als beroep. Een discipline waarin ik mijn liefde voor taal ruimschoots kwijt kan. Het theater heeft voor beide vakgebieden veel betekend; mijn belangrijkste ervaringen als musicus dank ik aan het theater; al ruim 25 jaar werk ik met muziektheater en musical. Mijn werk als vertaler is bij het Korzo theater begonnen. Ik arrangeer ook voor koor, voornamelijk voor mijn eigen koor. Op aanvraag maak ik arrangementen voor koor en muziektheater. Ik maak ook transcripties van liedjes, soms is er van bepaald repertoire geen bladmuziek te vinden, ik zoek het liedje dan uit en maak er bladmuziek van in elke gewenste toonsoort. Na een stilte van 13 jaar ben ik weer begonnen met componeren. Met behulp van Sibelius heb ik daar opnamen van kunnen maken. www.peterkann.nl

Emely Sligting

Handlezen

Emely Sligting is een reizende handlezer. Ze heeft zelfs een website waar je een handlees pakket kan bestellen. Afgelopen jaar was de workshop handlezen een groot succes. Er moesten zelfs worksops bij worden gepland omdat ze snel vol zaten. Zittend in de schaduw van een Portugees huis, onder een olijfboom alles te weten te komen van de wereld van handlezen is een echte openbaring.

Marjorie Slooff

Landschapskunst

Al meerdere landschapskunstwerken staan fir op het landgoed. Gecreëerd tijdens de laatste 2 festivals tijdens de workshops, samen met deelnemers. Marjorie kijkt naar de buitenkant en binnenkant. Van mensen, dieren, een steen. Hoe dringen impressies door van buiten naar binnen en hoe is aan de buitenkant vastgelegd wat er binnenin gebeurt. De binnenkant, de ultieme drijfveren die leiden tot actie, gedrag. Dat is waar zij graag naar kijkt, vooral naar de manieren waarop die actie, dat gedrag worden vormgegeven.   www.marjorieslooff.nl

Eelco Schaap

Landschapswandeling

Eelco Schaap is biodynamisch boer, natuurkenner en filosoof. Eelco maakt zich druk om de aarde. 40 jaar lang heeft hij gewerkt om mensen /boeren voor te lichten hoe de wereld te verbeteren. De afgelopen 10 jaar werkte hij om zijn eigen wereld te verbeteren en creëerde een plek met een bloeiende biologischdynamische boerderij en een centrum voor kunst, cultuur, filosofie, natuurwetenschap en educatie. Nu geeft hij, volgens het driegeleding model van de associatieve economie, jonge mensen de kans om het werk voort te zetten, en in de 21e eeuw verder tot wasdom te brengen.

Ingrid van de Linde en Renée Schouwenberg

Film project

Film du Jardin is een initiatief van de beeldend kunstenaars en filmmakers Ingrid van de Linde en Renée Schouwenberg. Hun jarenlange ervaring met het werken en exposeren op krachtplekken in de natuur, is nu uitgemond in een filmproject waarbij in meerdere poëtische kunstfilms de verhouding mens, natuur vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. Als mens en als beeldend kunstenaars en filmmakers voelen wij ons verantwoordelijk voor de natuurlijke omgeving waarin we leven.

Riverhike

Door de rivier Do Mondego

Geen Estival zonder de befaamde en spannende Riverhike, een tocht van 6 km dwars door de rivier de Mondego, met helder fris water direct uit het hooggebergte Serra da Estrela, van Romaanse brug in Vila Soeira naar Romaanse brug in Faia: een behoorlijke uitdaging voor iedereen die gezond en ouder dan 14 is. Klauteren, glijden over rotsen, dan weer zwemmen in donkere poelen, het heerlijke koude water in. Met de immer aanwezige Dames van de Eindsprint: Doriene en Emely die elke deelnemer enthousiast toejuichen om de laatste meters af te leggen.En wat voelt het dan goed om dwars door het Middeleeuwse dorpje Faia te lopen, een biertje in de taberna te halen, en ‘ s avonds stoere verhalen vertellen over de ‘ ontberingen’ aan de bar.

 

Kirsten Berkx

zangeres en actrice

Kirsten Berkx is zangeres en actrice, in 2015 studeerde ze af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie.

In 2013 begon zij met het schrijven van haar eigen muziek samen met violist Sietse van Gorkom en richtte samen met hem de band Lady Dandelion op. Onder deze naam brachten zij in 2014 hun debuutalbum ‘Funambulism’ uit. Momenteel is het duo bezig met het maken van hun 3e plaat.

Kirsten schrijft daarnaast korte verhaaltjes, gedichtjes en zinnetjes. Observaties, die het let liefst zo simpel en doeltreffend mogelijk zijn. Meestal over de liefde.
Kirsten was in 2017 al eens op het festival, toen met Akwasi en DE16VAN.
Petra van Aken

Performance workshop Vast Los

 Vast

Iedereen zit wel eens vast; In het verkeer, in een relatie, in een gedachtegang. Maar zit je wel eens vast aan een lantarenpaal? een boom? een wegbewijzering?

Los

We dragen veel met ons mee, hoe heerlijk zou het zijn om dat waar we geen zin meer in hebben los te laten. Wat zou er gebeuren als je die ene persoon los laat, een situatie uit het verleden of een lang lopend project. Het idee van Loslaten voelt als een bevrijding. En tegelijkertijd is het eng, de ruimte die vrijkomt hoe ziet die eruit?

 

Lees verder

Vast Los

Is een performance workshop waarin we vastzitten en loslaten letterlijk gaan oefenen. Door het te doen leren we verschillende strategieën van elkaar kennen. Moeizame, grillige, grappige en wellicht ontroerende. We maken ons vast met kleding en lappen aan bomen, aan spullen en misschien ook aan elkaar. Hieruit ontstaan Beelden, One minutes en More Minutes Movements. Met een eigen begin, midden en eind.

Petra van Aken                      is choreograaf, regisseur en docent. Ze volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch,  studeerde Dansexpressie aan de Theaterschool Amsterdam en choreografie in New York. Als uitvoerend danser was zij te zien in diverse voorstellingen met moderne dans,  theater, opera, straattheater en mime. Ze werkte 14 jaar als artistiek leider en choreograaf bij “Het Kabinet Danst”, een platform voor makers, die zowel met professionele als met niet professionele dansers weken, o.a. locatie festivals. Daarna maakte ze bij Radio Kootwijk Live met klassieke musici gedurende 5 jaar interdisciplinaire concerten. Nu is zij gastdocent bij diverse hoge scholen voor de kunst, maakt dansinterventies voor Congressen en maakt theatrale projecten op locatie.

http://www.petravanaken.nl/.

Sjaan Flinkweert

Artist-in-Residence Spoken Word

In het onderzoek (n)ergens thuis gaat Sjaan Flikweert het gesproken woord vertalen naar geluid en beeld om hiermee de performance te “bundelen”. Een Spoken Word video bundel. Een kijk- en luister ervaring over het gevoel (n)ergens thuis te horen.
In de eerste drie maanden van dit onderzoek zal Sjaan nieuw werk schrijven waarin ze het thema onderzoek en verdiept. Tijdens haar residentie in Portugal zal Sjaan werken aan een gedicht. Het landgoed zal haar inspiratie zijn om te reflecteren op “the feeling of beloning”. Na de periode van schrijven, zal het nieuwe werk vertaald worden naar video.

Lees verder

Sjaan Flikweert is danseres en spoken word artiest.
Ze is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam en heeft haar werk verdiept bij l’Ecole des sables in Senegal en in New York. Vanaf 2009 is zij onder de vleugel van Poetry Circle Nowhere actief als spoken word artiest.
Met haar performances trad ze op in Zuid-Afrika, Portugal, Engeland en Brazilië. Ook hier in Nederland is Sjaan met haar dans- en woordkunsten al 10 jaar actief in theaters, schouwburgen en op festivals als De Parade en Oerol. In 2018 trad ze op bij TEDxAmsterdamWomen en in 2019 zal zij worden gepubliceerd bij Atlas contact.
Ze geeft les in spoken word en dans op o.a. Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam, Willem de Koning, Rietveld en Codarts.
Ze schrijft over uiteenlopende thema’s vanuit persoonlijk verhaal in relatie tot haar sociaal maatschappelijke context. Soms geeft ze een poëtische bijdrage aan een tafeldebat, een andere keer staat ze in grote theaters en alles daartussen.

De taal van Flikweert is een symbiose van verbale en non-verbale taal die altijd garant staat voor een opwindende performance. Nieuwsgierig? bekijk haar website: www.sjaanflikweert.net

credits fotografie: Cripta Scheepers

Yoga

Elke ochtend op het dakterras

De zon kruipt langzaam achter de berg omhoog en geeft een warme gloed over het dakterras. De meeste feestgangers slapen nog. De yogaliefhebbers liggen ontspannen op hun mat. Zo komt yoga helemaal tot zijn recht, met het wakker worden van enkele vogeltjes en de temperatuur die langzaam stijgt. Even snel douchen en dan heerlijk ontbijten. De dag is begonnen. Wordt het een workshop, of een boek? Of zwemmen in het natuurbad of de rivier. Het wordt eerst koffie in de zomerbar. 

Fado

in de olijfgaard

Fado is het Portugese levenslied. Het is in Portugal een zeer gewaardeerde zangkunst die vroeger uitsluitend in armoedige kroegen werd gezongen. In de loop van de twintigste eeuw werd fado een erkende zangkunst die vaak uitgevoerd wordt in de betere uitgaansgelegenheden.

Welke locale artiest bij ons komt optreden volgt. Het wordt in ieder geval genieten onder een miljoen sterren. Ook al begrijp je wellicht niet wat er gezongen wordt, een Fado raakt je. 

Zonnen | Zwemmen | Wandelen | Cultuur | Theater | Heerlijk eten | Live muziek | DJ's | Dansen | Workshops | Zomerbar