Artiesten op Estival 2019

Een Festival als vakantie, een vakantie als Festival
Riverhike

Door de rivier Do Mondego

Geen Estival zonder de befaamde en spannende Riverhike, een tocht van 6 km dwars door de rivier de Mondego, met helder fris water direct uit het hooggebergte Serra da Estrela, van Romaanse brug in Vila Soeira naar Romaanse brug in Faia: een behoorlijke uitdaging voor iedereen die gezond en ouder dan 14 is. Klauteren, glijden over rotsen, dan weer zwemmen in donkere poelen, het heerlijke koude water in. Met de immer aanwezige Dames van de Eindsprint: Doriene en Emely die elke deelnemer enthousiast toejuichen om de laatste meters af te leggen.En wat voelt het dan goed om dwars door het Middeleeuwse dorpje Faia te lopen, een biertje in de taberna te halen, en ‘ s avonds stoere verhalen vertellen over de ‘ ontberingen’ aan de bar.

 

Welke artiesten komen naar het Estival 2019?

Omdat het de tiende keer is hebben we een aantal bijzondere artiesten weer terug gevraagd. Zij hebben afgelopen jaren een onvertelijke voorstelling gegeven ergens in de olijfgaard, zij passen ook perfect bij het Estival gevoel wat wij deze week neerzetten.

Bob Mclaren

Walking Theatre Tour

Geboren in Nieuw-Zeeland , maar al weer jaren woonachtig in Amsterdam. Bob heeft met zijn laconieke en verrassende komedie alle uithoeken van de wereld vermaakt. Een combinatie van Kiwi mentaliteit en de roemruchte waanzin van Amsterdam geeft Bob een verfrissende, ongewone kijk op het leven. Een verteller-extraordinaire met een lichaamstaal die het best kan worden omschreven als mild losgeslagen.

Bob heeft honderden afleveringen van televisie geregisseerd, van documentaires tot komedies, avontuur, animatie, documentaires en studioprogramma’s.

Op het Estival, waar Bob inmiddels voor de 3e keer komt, zal hij een Walking Tour op locatie ontwikkelen. En theater-wandeltocht met onverwachte verrassingen.

Jurienne Herlaar

sopraansax

Jurienne is al meerdere keren op het festival aanwezig geweest. Beter bekend als Jurienne Sax speelt hij samen met de aanwezige musici op zijn sopraan saxofoon tijdens de Jamsessie in de Zomerbar. Maar ook spontaan tijdens de lunch bijvoorbeeld met musicus Richard Surie. Zijn stijl gaat van Indië, naar Jazz, Pop en Soulful House. Jurienne zal ook een workshop geven.

Bas Marée

Zanger, musicus, cabaretier

Al 2 keer eerder stond Bas op het podium in de olijfgaard tijdens het Estival, en genoot het publiek van onvolprezen Shaffy vertolking, en zijn prachtige muzikale vertellingen. Bas Marée begint zijn carrière al op jonge leeftijd. Piano, gitaar, zingen en schrijven; alles probeert hij uit. Samen met Michiel Lieuwma vormt hij op de middelbare school een cabaretduo. Het tweetal haalt een tweede plaats tijdens de ‘Kunstbende’ in 1995 en wint de publieksprijs op het cabaretfestival in Veldhoven in 1996.

 

Richard Surie

Musicus

Richard Surie is musicus pur sang. Hij bespeelt de gitaar, drums, zingt en is ook nog eens Singer & Songwriter. Hij is al jaren Directeur van de  Muziekschool Den Haag en Muziekschool Zoetermeer. En doceert daar ook zelf in de verschillende vakken.

Harry Glotzbach

comedy & singersongwriter

Harry Glotzbach heeft tijdens zijn vele surftrips altijd zijn gitaar bij zich en speelt overal zijn funny gitaarliedjes in met zijn grappen. Net als hij dit deed in zijn vorige drie succesvolle avondvullende theatershows: Pura Vida, El Nino en Aandachtsgeil. Harry is finalist van het Leids cabaret festival, winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival Comedy Concours en vaste comedian in het gerenommeerde Comedy Café in Amsterdam. Ook speelt hij al jarenlang op vele festivals.

Simon Mulder

Dichter des Domeins

Julienne is al meerdere keren op het festival aanwezig geweest. Beter bekend als Julienne Sax speelt hij samen met de aanwezige musici op zijn sopraan saxofoon tijdens de Jamsessie in de Zomerbar. Maar ook spontaan tijdens de lunch bijvoorbeeld met musicus Richard Surie. Zijn stijl gaat van Indië, naar Jazz, Pop en Soulful House. Julienne zal ook een workshop geven.

Tom Sligting

Comedian, zanger en saxofonist

Tien jaar geleden is Tom met zijn zus het Estival begonnen en vijfentwintig jaar geleden is Tom begonnen als comedian en is hiermee een van de eerste comedians van Nederland en heeft inmiddels meer dan 4000 shows gegeven. Zijn tweede artistieke liefde is de saxofoon. Hij heeft een tribute to Ramsey Lewis, met deze show heeft hij op Oerol en het ITGWO festival gespeeld.

Bij voldoende animo is Tom ook de trekker van de Karaoke avond, de guilty pleasure van het Estival.

Guido van Doorn

Dj

“Magisch! Dat moment wanneer het feest écht herinneringen creëert. Wanneer mensen los gaan als nooit tevoren en wanneer het feest nooit meer mag eindigen…   Vanaf mijn 14e is dit mijn hobby, waar ik bijna elk weekend van mag genieten. Van bruiloften tot clubs, van jubilea tot studentenfeesten, met veel trots kan ik zeggen dat ik veel feesten en evenementen tot een onvergetelijk succes heb mogen leiden.” Hij gaat een paar keer draaien tot 03:00 uur bij het dans strand.

Bühnenbiest

Dans Do Not Tempt Me

Het leven is een podium dus laat je eigen Bühnenbiest uit zijn kooi.“

hnenbiest is een jonge stichting die een eigen taal ontwikkelt bestaande uit dans, muziek en tekst. Het uitgangspunt is hierbij altijd dans. Voor choreografe Kathrin Gramelsberger is dans een lichaam, een lichaam dat een verhaal vertelt, een verhaal zonder woorden. Ze creëert dans die onder je huid kruipt,  doet bewegen en emoties los maakt bij zowel performer en zijn publiek.Gramelsberger gaat de uitdaging aan om haar dansprojecten naar ongewone plekken te brengen. Bühnenbiest brengt professionele dans naar de mens.

Bert Wagenaar van Kreveld

Poëtisch theater 'Geen tijd om dood te gaan'...

‘Geen tijd om dood te gaan’…: Het leven kan vaak zo mooi zijn, maar onder welke voorwaarden?
In ‘Geen tijd om dood te gaan’ maakt Bert Wagenaar van Kreveld het publiek medeplichtig aan zijn bestaansrecht op het podium. ‘Scherp en liefdevol’ slingert hij liedjes, poëzie en filosofische bespiegelingen de zaal in. Misschien krijgt u het gevoel dat u even moet gaan verzitten. Om het leven van een andere kant te bekijken. Als u ooit een boodschap bij hem heeft achtergelaten kunt u deze nu misschien weer komen ophalen.

Componist en pianist van Bert is Peter Kann:

Er zijn twee zaken die mij het meest fascineren: muziek en taal. Als musicus heeft de fascinatie voor taal mij geleid naar het theater. Als native speaker Engels, geboren in canada, heeft de liefde voor cultuur en mijn tweetalige achtergrond mij gebracht tot het vertalen als beroep. Een discipline waarin ik mijn liefde voor taal ruimschoots kwijt kan. Het theater heeft voor beide vakgebieden veel betekend; mijn belangrijkste ervaringen als musicus dank ik aan het theater; al ruim 25 jaar werk ik met muziektheater en musical. Mijn werk als vertaler is bij het Korzo theater begonnen. Ik arrangeer ook voor koor, voornamelijk voor mijn eigen koor. Op aanvraag maak ik arrangementen voor koor en muziektheater. Ik maak ook transcripties van liedjes, soms is er van bepaald repertoire geen bladmuziek te vinden, ik zoek het liedje dan uit en maak er bladmuziek van in elke gewenste toonsoort. Na een stilte van 13 jaar ben ik weer begonnen met componeren. Met behulp van Sibelius heb ik daar opnamen van kunnen maken. www.peterkann.nl

Emely Sligting

Handlezen

Emely Sligting is een reizende handlezer. Ze heeft zelfs een website waar je een handlees pakket kan bestellen. Afgelopen jaar was de workshop handlezen een groot succes. Er moesten zelfs worksops bij worden gepland omdat ze snel vol zaten. Zittend in de schaduw van een Portugees huis, onder een olijfboom alles te weten te komen van de wereld van handlezen is een echte openbaring.

Marjorie Slooff

Landschapskunst

Al meerdere landschapskunstwerken staan fir op het landgoed. Gecreëerd tijdens de laatste 2 festivals tijdens de workshops, samen met deelnemers. Marjorie kijkt naar de buitenkant en binnenkant. Van mensen, dieren, een steen. Hoe dringen impressies door van buiten naar binnen en hoe is aan de buitenkant vastgelegd wat er binnenin gebeurt. De binnenkant, de ultieme drijfveren die leiden tot actie, gedrag. Dat is waar zij graag naar kijkt, vooral naar de manieren waarop die actie, dat gedrag worden vormgegeven.   www.marjorieslooff.nl

Eelco Schaap

Landschapswandeling

Eelco Schaap is biodynamisch boer, natuurkenner en filosoof. Eelco maakt zich druk om de aarde. 40 jaar lang heeft hij gewerkt om mensen /boeren voor te lichten hoe de wereld te verbeteren. De afgelopen 10 jaar werkte hij om zijn eigen wereld te verbeteren en creëerde een plek met een bloeiende biologischdynamische boerderij en een centrum voor kunst, cultuur, filosofie, natuurwetenschap en educatie. Nu geeft hij, volgens het driegeleding model van de associatieve economie, jonge mensen de kans om het werk voort te zetten, en in de 21e eeuw verder tot wasdom te brengen.

Ingrid van der Linde en Renée Schouwenberg

Film project

Film du Jardin is een initiatief van de beeldend kunstenaars en filmmakers Ingrid van de Linde en Renée Schouwenberg. Hun jarenlange ervaring met het werken en exposeren op krachtplekken in de natuur, is nu uitgemond in een filmproject waarbij in meerdere poëtische kunstfilms de verhouding mens, natuur vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. Als mens en als beeldend kunstenaars en filmmakers voelen wij ons verantwoordelijk voor de natuurlijke omgeving waarin we leven.

Riverhike

Door de rivier Do Mondego

Geen Estival zonder de befaamde en spannende Riverhike, een tocht van 6 km dwars door de rivier de Mondego, met helder fris water direct uit het hooggebergte Serra da Estrela, van Romaanse brug in Vila Soeira naar Romaanse brug in Faia: een behoorlijke uitdaging voor iedereen die gezond en ouder dan 14 is. Klauteren, glijden over rotsen, dan weer zwemmen in donkere poelen, het heerlijke koude water in. Met de immer aanwezige Dames van de Eindsprint: Doriene en Emely die elke deelnemer enthousiast toejuichen om de laatste meters af te leggen.En wat voelt het dan goed om dwars door het Middeleeuwse dorpje Faia te lopen, een biertje in de taberna te halen, en ‘ s avonds stoere verhalen vertellen over de ‘ ontberingen’ aan de bar.

 

Kirsten Berkx

zangeres en actrice

Kirsten Berkx is zangeres en actrice, in 2015 studeerde ze af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie.

In 2013 begon zij met het schrijven van haar eigen muziek samen met violist Sietse van Gorkom en richtte samen met hem de band Lady Dandelion op. Onder deze naam brachten zij in 2014 hun debuutalbum ‘Funambulism’ uit. Momenteel is het duo bezig met het maken van hun 3e plaat.

Kirsten schrijft daarnaast korte verhaaltjes, gedichtjes en zinnetjes. Observaties, die het let liefst zo simpel en doeltreffend mogelijk zijn. Meestal over de liefde.
Kirsten was in 2017 al eens op het festival, toen met Akwasi en DE16VAN.
Yoga

Elke ochtend op het dakterras

De zon kruipt langzaam achter de berg omhoog en geeft een warme gloed over het dakterras. De meeste feestgangers slapen nog. De yogaliefhebbers liggen ontspannen op hun mat. Zo komt yoga helemaal tot zijn recht, met het wakker worden van enkele vogeltjes en de temperatuur die langzaam stijgt. Even snel douchen en dan heerlijk ontbijten. De dag is begonnen. Wordt het een workshop, of een boek? Of zwemmen in het natuurbad of de rivier. Het wordt eerst koffie in de zomerbar. 

Fado

in de olijfgaard

Fado is het Portugese levenslied. Het is in Portugal een zeer gewaardeerde zangkunst die vroeger uitsluitend in armoedige kroegen werd gezongen. In de loop van de twintigste eeuw werd fado een erkende zangkunst die vaak uitgevoerd wordt in de betere uitgaansgelegenheden.

Welke locale artiest bij ons komt optreden volgt. Het wordt in ieder geval genieten onder een miljoen sterren. Ook al begrijp je wellicht niet wat er gezongen wordt, een Fado raakt je. 

Zonnen | Zwemmen | Wandelen | Cultuur | Theater | Heerlijk eten | Live muziek | DJ's | Dansen | Workshops | Zomerbar