Dominio Vale do Mondego

Gasten

Vrijwilligers

Kunstenaars

m2 Atelierruimte

Karin en Eelco

Aan de rand van het grootste natuurpark van Portugal ligt het 22 ha landgoed Dominio Vale do Mondego. De biologisch-dynamische boerderij produceert Demeter gecertificeerde olijfolie en heeft een grote moestuin, fruit- en notenbomen en wijngaard voor eigen gebruik en regionale verkoop. Het landgoed is een dynamische plek waar kunstenaars, dichters, filosofen, ondernemers, studenten, jongeren, schrijvers, musici en theatermakers, boeren en natuurbeschermers zich thuis voelen. We bieden een programma met filosofische Convivia, een breed spectrum aan kunst-workshops, het zomerse Estival da Estrela, de Serra Summerschool en veld-(studie)weken. De activiteiten vinden plaats in de ateliers en de openlucht of in de theaters op het landgoed. De accommodatie is specifiek bedoeld voor een langdurig of tijdelijk verblijf. Het landgoed levert een actieve bijdrage aan het ecologiseren van de Mondego vallei, onze bedrijfsactiviteiten dragen substantieel bij aan de lokale economie.

Filosofie

DE PIONIERSFASE

Eelco en Karin kochten augustus 2007 alle aandelen van de Portugese onderneming Simagricola Limitada. Zij werden daarmee eigenaar van het landbouwbedrijf (grond en gebouwen) met melkschapenhouderij en olijfteelt. Het geheel verwaarloosde bedrijf is door ons in 8 jaar opgewerkt tot een florerend landgoed met biologisch-dynamisch en Demeter gecertificeerd productiebedrijf; in diezelfde periode vond reconstructie plaats van diverse traditionele gebouwen tbv ontvangst en verblijf van gasten.

Sinds de aankoop van het landgoed nu 8 jaar geleden is er onafgebroken geïnvesteerd in de kwaliteit van de landbouw, het landschap en alle traditionele gebouwen. Maar vooral ook in het scheppen van een plek waar ruimte is voor individuele ontwikkeling, waar gecreëerd en gere-creëerd wordt. Waar mensen elkaar ontmoeten en de ruimte vinden voor persoonlijke ontwikkeling;  voor hun innerlijke natuur. We zijn in korte tijd uitgegroeid van een verlaten en vergeten boerenbedrijf met veel achterstallig onderhoud en ruïneuze opstallen tot een dynamische plek waar kunstenaars, dichters, filosofen, ondernemers, studenten, jongeren, schrijvers, musici en theatermakers, boeren en natuurbeschermers zich thuis voelen.

Het Landgoed biedt een programma met filosofische Convivia, een breed spectrum aan kunst-workshops, het zomerse TheaterFestival en educatieve natuurexpedities en veld-(studie)weken. De activiteiten vinden plaats in de ateliers en de openlucht of in de theaters op het landgoed. De accommodatie is specifiek bedoeld voor een langdurig of tijdelijk verblijf van kunstenaars, studenten, wetenschappers en geïnteresseerden in kunst, (agri-) cultuur en natuur.

Het landgoed levert een actieve bijdrage aan het ecologiseren van de Mondego vallei, onze bedrijfsactiviteiten dragen substantieel bij aan de lokale economie: We zijn goed geïntegreerd in de rurale samenleving van de Beira Interior.

TOEKOMST STRATEGIE

Dominio Vale do Mondego begint 2016 met een volkomen nieuwe insteek: 8 Jaar pionieren, opbouwen en ontwikkelen sinds de start metamorfoseert de komende 3 jaar tot een demonstratiebedrijf met veel aandacht voor de maatschappelijke functies van landbouw.

Als beheerder van de Aarde: natuur in de breedste zin, klimaat als deel van het bedrijfsorganisme, water, biodiversiteit, natuurbeheer en landbouw huisdierrassen.

Een geheel eigen identiteit van het bedrijf, dat werkzaam is in het landschap en in de markt.

Het betreft de overdracht van het biologisch-dynamische landbouwbedrijf in al haar facetten. Een proces dat de komende 3 jaar vergt.

De strategie voor de opvolging is er op gericht dat meerdere jonge ondernemers participeren in bestaande en nieuwe bedrijfsactiviteiten. Zij doen dat vanuit hun eigen kennis en wensen. Dat brengt de beoogde differentiatie: BD land & tuinbouw, productverwerking, eco-toerisme, hospitality & keuken, organisatie van educatieve activiteiten, kunstprojecten, workshops en Summerschool etc. De exploitatie komt in handen van de Coöperatie Dominio Vale do Mondego beheerd door de jonge ondernemers. Deze transformatie noemen we het Eco Mondego project.